Лицето решава да извършва патентна дейност, описана в Приложение 4 , глава втора от ЗМДТ и подава въпросната Данъчна декларация, за да започне дейността. Въпросът е дали е нужно да внася допълнителни ОВ като СОЛ, след като има вече трудов договор, по който се внасят ОВ. Но всъщност май си е нужно да се регистрира и като СОЛ  :hmmm:
Здравейте, ако едно лице е регистрирано на 4-часов трудов договор във ЕООД( не е управител)  и решава да започне дейност, за която ще плаща патентен данък, трябва ли да се регистрира като СОЛ и да внася ОВ като СОЛ?
Благодаря за отговорите! И се извинявам, ако некоректно съм задала въпроса! Важното е, че "разгадахте" какво искам да попитам :)
Здравейте, самоосигуряващо се лице, собственик на ЕООД, което е регистрирано в град София, а постоянния адрес на лицето е гр. Варна, трябва да подаде декл. 1. Декларацията в гр. София ли трябва да бъде подадена или в гр. Варна? От НАП получавам различни отговори....
ДУК не се регистрира в НАП като трудовите договори
Здравейте, бих искала да ви попитам, според вас дали може едно лице да е по ДУК в фирма, която е ООД и в същата фирма да има основен трудов дог за длъжност, различна от Управител. Като имаме предвид, че лицето надвишава прага за осигуряване само с дог по ДУК, т.е. може ли да има основен трудов дог., по който няма да се внасят осигуровки или трябва да му е втори трудов договор?
Добре, благодаря. От цялата работа излиза, че реално има право за отпуска, който се отнася за 2009г.и 2014г.
Айде бе хора, няма ли някой компетентен по темата   :(
Да наясно съм с тази наредба, но не не нзма как да тълувам последната точка. Какво ще рече " да поиска да ползва отпуска си до края на календарната година, за която се полага, но работникът или служителят не е направил това до края на същата календарна година." В случая, календарната година не е изтекла, а освен това лицето е в предизвестие + факта, че лицето е искало д аползва отпуск, но му е било отказано преди 2 месеца. И освен това има ли право да наложи използването на отпуските от 2009 и 2014 или само за текущата 2015г се отнася?
Забравих да добавя, че лицето е имало желание да ползва отпуск през текущата година, но не е получило разрешение за това. А сега му се казва да си пусне молба за отпуск, а лицето не иска. Ако това има значение де
Здравейте, моля за помощ :)
Има ли основание, на което работодателят да накара служител в предизвестие по чл.326, ал.1 да си пусне молба и да си използва част от платената годишна отпуска, която е от 2009-20 дни, 2014-8 и 2015-17 (цялата, която му се полага до датата на прекратяване на договора). Изключен е варианта с престой на работата за повече от 5 работни дни, защото реално няма такъв престой. Видно е, че работодателят иска това, за да си спести от дължимото обезщетение на лицето.
Благодаря за отговорите! Бих искала да ви попитам също, когато лицето е било по майчинство по чл.163 от м.11.2010 до м.05.2012, до колкото разбрах, трябва да го запиша пак по години и да опомена в забележка, че лицето е било в болничен и да посоча месец по месец колко дни е било в болничен. А относно брутното възнаграждение в колона 4 записвам 0.00 лв?
егати......... ;/ Благодаря ти!
Сега се сетих че СТМ беше писала на всеки един час да има почивка от 5 мин. за тези които работят повече от половината време на компютър през работния ден. За съжаление документите не са при мене в момента и не мога повече инфо да ти дам.
Физиологичните почивки влизат в тези 4 часа, които е на работа лицето. При мене СТМ ми е правила разработката по колко трябва да почиват. По принцип са от 5 до 15 мин като продължителност, но не си спомням през какъв интервал трябваше да са. Тука може да пише НАРЕДБА № 7 от 15.08.2005 г. за минималните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа с видеодисплеи.
До 6 часов работен ден не е задължително да има почивка за хранене. Задължителни са само физиологичните почивки, щом се работи на компютър.
Здравейте, при попълване на УП2 трябва ли да се впише в нов ред, когато лицето е с променена длъжност? Например: Лицето от м.01.2011 до м.03.2011 е на длъжност асистент, а от м.04.2011 до м.12.2011 е на длъжност специалист. Тряба ли да бъдат разделени на два реда или мога да го оставя на един ред за цялата година